Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislost na lécích

romeo

Dobrý den,
Píšu vám z prosbou o pomoc ohledně své matky která je jak jsem se dnes dozvěděl silně závislá na \"antidepresivních\" lécích(hipnogen,zolpiden).
Bohužel jsem byl pracovně zaneprázdněný,rok jsem sní nebyl v kontaktu,žije ze svým druhem a dětmy(moji sourozenci 9,18,18 )Před půl rokem jsem z přítelem mé matky mluvil po telefonu a dozvěděl jsem se že byla s depresemi hospitalizována v psychiatrické léčebně,ze které však odešla na \"revers\".
Problémy stále přetrvávaly a ona se začala utápět v požívání těchto prášků v domnění že nemůže v noci v klidu spát.
Opět byla převezena do psychiatrické léčebny tentokrát z ústavní léčbou kterou ovšem znova porušila tentokrát z důvodu že se u ní našly stejné léky které ji někdo uvnitř léčebny opatřil.
Dnes jsem jí šel navštívit a jak jsem byl zvyklí že je moje matka silné postavy tak jsem se nestačil divit vážila o dobrých 50-60kg méně a a vůbec mě nevnímala mluvila z cesty a z nikým se nebavila po rozhovoru z přítelem mé matky jsem zjisti že je situace natolik kritická že už neví dál jak jí řešit dvakrát ji odvezla rychlá záchranná služba kvůly předávkování,komunitu odmítá finančně se zadlužila a to ne malou částkou obchází po městě všechny psychiatry a ze svými vylhanými historkami jen aby dostala na předpis léky kterých denně spořádá hodně.Nereaguje vůbec na otázky proč to dělá a pod vlastně vůbec na nic nereaguje jen na to kde sehnat léky.Jsme zoufalý nevíme co dělat už nás nic nenapadá.
Bojím se že bude jednou pozdě.
Takže má otázka zní je možné nařídit nějakou povinnou léčbu od které nelze opustit kterou musí povinně dokončit?
Nebo jak to řešit dobrovolně to odmítá.
Děkuji za vaše rady a odpovědi



Děkuji Romeo

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás.

Vůbec se nedivím Vašim obavám o matku, zejména tím spíš, že jak píšete, zhubla o 50 - 60 kg.

Je velmi těžké z informací, které podáváte zjistit, o jaký zásadní problém jde, resp. v tomto případě půjde možná u Vaší matky o více problémů najednou. Píšete, že někdo, lepší by bylo vědět konkrétně kdo, navrhoval léčbu v komunitě. Jestli měl na mysli terapeutickou komunitu pro léčbu závislosí, byla tedy Vaší matce nejspíš již v předešlých pobytech na psychiatrii diagnostikovaná závislost, podle léků, které jste uvedl, jde o benzodiazepimy, u kterých může vzniknout kromě zásadní psychické i fyzická závislost, která se projevuje různě závažnými fyzickými příznaky, které provází zdravotní problémy. Potíž je v tom, že je velmi těžké přimět někoho, kdo léčbu odmítá, aby ji podstoupil. Odpověď na Vaši otázku, zda lze nařídit povinnou léčbu zní: Lze, ale pouze soudem. I v případě, že se takového člověka podaří do léčby umístit, je šance na úzdravu velmi malá, nevyšel li zásadní impuls a rozhodnutí léčit se z jeho strany. Nevím, kolik je matce let, předpokládám, podle toho, že píšete o případné komunitní léčbě, že stará není. I tak může být vzhledem k jejímu úbytku váhy ohrožen i její život. Divím se, že s partner matky, jestli jsem to správně pochopil, o různých možnostech kroků, které lze vykonat a o úskalích a naopak usnadnění komunikace se závislou ve společné domácnosti, toho zas až tak moc neví, ale možná, že se mýlím. Píšete, že matka, kromě přítele, žije i s Vašimi třemi sourozenci. Pro devítileté dítě to musí být očistec, ale pro další dva plnoleté členy rodiny by v součinnosti s jejím druhem a Vámi mohla díky spolupráci vás všech s odborníkem z oblasti závislostní problematiky, případně psychiatra mohla vzniknout pozitivní síla, která by mohla mít velkou šanci dopomoci matce k motivaci k některé z forem léčby.

Proto Vám doporučuji spojit se co nejdříve s pracovníkem některé ze služeb, zabývající se drogovou, resp. závislostní tematikou. Ve Vašem případě bude nejlepší kontaktovat některou z poraden pro rodiče, rodinné příslušníky a osoby blízké buď ve Vašem okolí, nebo ještě lépe v okolí bydliště matky. Může to být také kontaktní centrum a další. Vyberte si zařízení, které bude pro první kontakt pro Vás dosažitelnější. Nejlépe si objednat telefonicky co nejbližší termín schůzky. Tyto služby jsou bezplatné a lze je poskytovat i anonymně. Vhodné zařízení ale můžete navštívit i rovnou v jeho provozních hodinách. Tam Vám po seznámení se situací odborník navrhne kroky, které můžete k pomoci matce podniknout, případně Vám poskytne další vhodné kontakty. Než budete s pracovníkem služby hovořit, zkuste dát dohromady o situaci i z doby předešlé co nejpodrobnější informace. Na každý pád se také spojte s lékaři - psychiatry, u kterých se matka v poslední době léčila. 

Napíšete li nám, ve kterém větším městě, nebo poblíž kterého Vaše matka, nebo Vy bydlíte, rádi Vám pomůžeme vhodný kontakt vyhledat.

Sama je můžete najít také na webu Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti pod rubrikou Mapa pomoci na www.drogy-info.cz Otevřít odkaz v novém okně,

kde můžete hledat podle oblasti, regionu, nebo typu zařízení.

Jste li z Prahy, nebo okolí, můžete se obrátit na některou ze služeb našeho občanského sdružení SANANIM, které provozuje i tuto poradnu.

Kontakt:  www.sananim.cz Otevřít odkaz v novém okně 

Některé další kontakty najdete také pod odkazy na titulní stránce naší poradny.

Napište nám, jestli Vám byla naše odpověď užitečná, rádi odpovíme na další dotazy.

Přeji hodně štěstím Vám, mamince i rodině,

Amrit Sen.

 

DMS

Zpět