Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Jak se zbavit rivotrilu?

petar

Dobrý den, 10 let užívám rivotril 4 mg na noc, mam panickou úzkost + deprese. V Psych. léčebně jsem se pokoušela o vysazení. Byla to katastrofa, průjem , zvracení, bolesti kloubů, nemohla jsem pořádně chodit, strašné, šílené křeče, nespavost, velmi nízký tlak. Tak mě nechal pan doktor Nedoma v psych. léčebně Kroměříži. Nemohla jsem ani pořádne zvládat terapie. Absták trval 2 měsíce - pak šílené uzkosti, utrpení. Beru ho znovu. Nekdy bych chtela ještě díte, proto rivotril nechci. Beru ještě sentralin a tritiko. Jakou mám šanci na zdravé díte, a zbavení se léku a nemoci. Petr

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

omlouváme se za zpoždění, bohužel nestíháme odpovídat tak rychle, jak bychom rádi.

 

 

Ptáte se, jakou máte šanci na zdravé dítě a na zbavení se léků a nemoci. Na takové  otázky se velmi těžko odpovídá. A to ne pouze pro to, že bychom o Vás měli málo informací a ptala jste se takhle přes internet.

 

Léky už berete poměrně dlouho. Zdá se tedy, že jsou Vaše problémy chronické. Otázky ohledně zbavení se nemoci a vysazení, nebo změny medikace, byste tedy měla probrat se svým psychiatrem.

 

Názory na etiologii psychických poruch se velmi různí. Pokud jde o to, jaká je šance mít zdravé dítě ve smyslu "bez podobných psychických problémů", pak by bylo potřeba podrobněji prostudovat rodinnou anamnézu, zmapovat dílčí úspěchy jiné formy terapie než farmaky apod. I tyto otázku by s Vámi měl být schopen probrat Váš ošetřující lékař. Mluvila jste s ním o své touze mít děti?

 

Možná svému lékaři nedůvěřujete, možná se s ním o některých tématech těžko povídá, nevím. Zkusila jste se nad tím zamyslet? Nebo Vás odpovědi Vašeho lékaře neuspokojily? Napadá Vás k tomu něco? Potřebovala byste třeba znát další názor, nebo byste chtěla zkusit nastoupit do psychoterapie?

 

Kdybyste chtěla, můžete (třeba i v rámci skryté poznámky) napsat víc. Na Vaše otázky nejsem schopná odpovědět, možná bych Vás ale mohla nasměrovat, kam dál.

 

Zatím se loučím,

Gabriela Minařík.

 

 

DMS

Zpět