Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

nespavost

monika

Dobrý den, po velkých zátěžových situacích jsem se cítila psychicky tak špatně, že jsem se musela odebrat k psychiatrovi. Napsal mně ráno seropram, večer rivotril. Konečně jsem se po několikaletém nevyspání konečně v klidu vyspala. Byly to léky tzv.\" na míru \". Dávky jsem nikdy nezvyšovala a cítila se dobře. Od té doby uplynulo několik let a já stále beru stejné léky ačkoliv má rodinná situace se uklidnila a mohla bych fungovat i bez léků.Vysadila jsem rivotril úplně a seropram beru jen půlku ráno.Bohužel spánek se ale nedostavuje, i když rivotril neberu už půl roku.Usínám bez problémů, ale po 2-3 hodinách jsem vzhůru a nemohu usnout. Stále se převaluji a cítím navíc velký neklid v nohou. Po té nad ránem usínám, ale to už musím vstát a jít do práce. Přes den se cítím unavená a neklidná až předrážděná. Budu vůbec někdy ještě pořádně spát? Nechci stále existovat na lécích a vůbec ne na rivotrilu, který je- jak snámo- velmi návykový.Můžete mi poradit?

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Moniko, omlouvám se za pozdější odpověď. Co se týká Rivotrilu, jak sama píšete jedná se o návykový lék, který velmi dobře funguje ke zklidnění, při problémech se spánkem apod. Po vysazení je to jako s bumerangem, kdy se vrátí obtíže pro které jsme Rivotril užívali, ale v daleko větší míře. Troufám si však říci, že po takto dlouhé době, půl roku pouze po vysazení léku, byste neměla mít obtíže. 

Jak jste psala, již dříve jste měla problémy se spánkem z důvodu zátěžových situací. Jak je to nyní? Jak se Vám celkově daří zvládat stresové situace? Jedna věc je tyto záležitosti řešit farmakologicky, kde efekt zabírá v krátkém čase, a druhá -o něco složitější- je řešení problémů za pomoci psychoterapie, což je cesta dlouhodobější, ale ve výsledku efektivnější i co se týká své "nenávykovosti". Samotné užívání léků totiž problémy nevyřeší, pouze je oddálí.

Co se týká samotného spánku, doporučovala bych Vám využití relaxačních technik nebo rozšířenější autogenní trénink, který pracuje s tíhou a teplem skrz celé tělo, který by Vám mohl napomoci. Určitě budou odkazy na internetu. Doplnit to můžete o pití meduňkového čaje, na křeče či mravenčení v nohách vit.Magnesium, např.Magne B6.

Také samozřejmě existují pravidla zdravého spánku např. spát ve vyvětrané místnosti, pokud možno nepít večer kofeinové a teinové nápoje, nejíst těžká jídla, nedívat se dlouho na televizi nebo před ní neusínat apod. Všeobecně se vyvarovat před spánkem takovým podnětům, které Vám zbytečně zatěžují myšlenky a tělo. Nesděluji pro Vás nic nového, jen řadu těchto jednoduchých věcí v každodenním životě zapomínáme.

Přeji Vám, abyste našla pro sebe bezpečný a učinný způsob řešení, a pokud byste měla daší dotazy, napište. Hana Skořepová

DMS

Zpět