Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

lexaurin

evelin

Dobrý deň
Už desať rokov beriem lexaurin, bola som pred šiestimi rokmi hospitalizovaná na psych. klinike, ale napriek snahe mi opäť zabral len lexaurin. V roku 2008 som otehotnela s piatym dieťaťom psychiatrička vysadila lexaurin, namiesto toho cipralex a xanax 0,25. Pôrod a dieťa v poriadku. U psychiatričky som nebola už viac ako tri roky, chodím si predpisovať escitalopram, no beriem aj lexaurin 2x 3 mg., bez toho nezaspím. Objednala som sa u nej tento mesiac, bude mi ho chcieť vysadiť, ja súhlasím, ale proste už neverím, že sa to podarí, lebo moje počiatočné problémy úzkosť a panika vždy doviedli lekárov odborných k lexaurinu. Trpím lymeskou boleriozou, a plúcnymi chlamýdiami, oslabená imunita a chudokrvnosť. prosím o odpoved, brať lexaurin a byť v pohode alebo kopu novým antidepresív a byť na tom zle. prosím o odpoved

Odpověděl: MUDr. Nicole Baková

Dobrý den, velice se omlouváme za pozdní odpověď, Váš dotaz nám tu jaksi zapadl. 

Uvádíte, že nyní užíváte 6 mg Lexaurinu denně, a uvědomujete si závislost na něm, protože bez něho neusnete. Je to poměrně vysoká dávka léku, který se řadí mezi benzodiazepiny. U benzodiazepinů se uvádí při dlouhodobém užívání závislost fyzická i psychická, léky mají negativní efekt na spánkový rytmus, paměť, způsobují podrážděnost, a aby se zachoval původní efekt léku, pacienti si zvyšují dávky. Lexaurin samozřejmě negativně ovlivňuje i játra, které by jste si měla vzhledem ke svým dalším tělesným onemocněním, šetřit.
Nová antidepresiva mají složku, která působí na snižování úzkosti. Řadí se mezi ně i Cipralex, ale možná by jste potřebovala silnější antidepresivum nebo navýšit jeho dávku. Také bych doporučovala zkusit postupně zaměnit Lexaurin za malé dávky antipsychotik např. Seroquel, které také snižují napětí a nejsou návykové.
Nevzdávejte to, Lexaurin se vysadit dá, jen je třeba dávku snižovat šetrně a snažit se lék prozatím nahradit něčím jiným. Když se to nepovedlo před 6 lety během hospitalizace, neznamená to, že se to nepovede nyní. Jste určitě v jiné životní situaci a také si více uvědomujete svoji závislost na něm.

Přeji hodně štěstí. 

DMS

Zpět