Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

léky na deprese+alkohol

007

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jaký je konkrétní účinek na psychycký a fyzický stav organismu pokud někdo pije alkohol (alkoholik)při užívání léků DEPREX, LEXAURIN a VENLAFAXIN MYLAN.

Děkuji za odpověď.
S pozdravem E.M.

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Ptáte se na kombinace účinků léků různého spektra ve spojitosti s alkoholem.

 

Lék deprex i  venlafaxin jsou antidepresiva a antidepresiva jako taková není vhodné kombinovat s alkoholem zejména z důvodu dopadu na psychické zdraví člověka.

Antidepresiva mají, zjednodušeně řečeno, náladu stabilizovat, případně vyrovnat apod. Alkoholem jdete však proti této "snaze" antidepresiv. Nejenom, že tedy antidepresiva nemohou v takovém případě dobře fungovat, ale navíc psychika člověka musí bojovat s důsledky plynoucími z konzumace alkoholu. Alkohol sám o sobě může psychiku destabilizovat, proto se u lidí s depresí jeho konzumace nedoporučuje.

 

Lexaurin patří do skupiny benzodiazepinů a zde je kombinace s alkoholem vysoce riziková, při zvýšené konzumaci alkoholu, případně daného léčiva, může dojít k útlumu, který může vyvrcholit úmrtím. 

 

Více se dočtete na tomto odkaze: http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html 

 

Lze tedy říci, že kombinace daných léčiv je vysoce riziková. Pokud jsou léky užívány jako "léčiva" - tedy mají-li opravdu pomoci, je nutné se kombinaci s alkoholem vyvarovat. 

 

K důsledkům v oblasti fyzického zdraví lze říct, že negativa plynoucí z užívání jednotlivých látek opět potencujete - zvýšená zátež jater apod.

 

Nejenom, že kombinací s alkoholem riskuje daný člověk zdraví fyzické, ale také to, že jednotlivá léčiva se budou míjet svým účinkem.

 

Nedílnou součástí této kombinace je také riziko vzniku závislosti a postupná tendence k zvyšování dávek, čímž se riziko opět zvyšuje.

 

Chápu, že člověku, který se uchýlí k této kombinaci, musí být opravdu psychicky velmi nedobře. Bylo by fajn se podívat na to, co dotyčnou osobu vede k dané kombinaci, kde jsou ony příčiny. Je možné, že medikace není dostatečně zvolena, že neúčinkuje tak, jak by měla a z toho důvodu se daný člověk pokouší obtíže dodatečně "zapíjet" alkoholem.

 

Bylo by vhodné, aby daná situace byla řešena s psychiatrem, který léky předepisuje. Vhodné by také bylo, aby daný člověk vyhledal péči psychologa, psychoterapeuta  - možná to by mohla být také cesta, jak se s některými potížemi vyrovnat jinak než pomocí alkoholu apod. To jsou však již doporučení nad rámec dotazu, budete.li se však chtít poradit také v tomto ohledu, neváhejte nás kontaktovat.

 

Každopádně doufám, že se situace dané osoby bude postupem času zlepšovat, že si kombinací léků a alkoholu neublíží a zavčas toto rizikové chování ukončí.

 

Pokud budete chtít, můžete nás kdykoliv v budoucnu znovu kontaktovat. 

 

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

 

Tereza M.

 

DMS

Zpět