Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Řízení

Fils

Dobrý den, mám problémy se spaním a když je to nezbytné, dám si jednou za čas 0,5-1mg neurolu. Nikde jsem ale nedohledal jak je to s řízením druhý den ohledně testů na drogy při zastavení policií a popř. jestli by mi mohl hrozit nějaký postih i když jsem podle mého názoru druhý den řízení naprosto schopný.. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Filipe,

 

Neurol je určený ke krátkodobé léčbě, obsahuje alprazolam a je to benzodiazepin. Je to lék, který se primárně předepisuje na úzkosti (hlavním důvodem bývá panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha nebo úzkosti spojené s depresí). Vždy by se měl užívat uvážlivě - a to jak pokud jde o dávku, tak o frekvenci, ale i celkovou délku léčby. Pokud trpíte problémy se spaním, mohla by částečně pomoci spánková hygiena, případně spojená s fytoterapií - zkoušel jste někdy něco takového? Řešíte obtíže se spaním s odborníkem - psychiatrem, psychologem, svým praktikem?

 

Nevím, co přesně máte na mysli tím, že užíváte Neurol jednou za čas. Ani nevím, užíváte-li současně s Neurolem i nějaké další léky, případně zda večer, kdy užijete Neurol zároveň pijete alkohol, jak dlouho pak spíte. Všechny tyto okolnosti mají vliv na to, jak dlouho se bude z vašeho těla alprazolam vylučovat a tedy i na to, jak by dopadly případné testy. Krom toho je metabolismus každého z nás velmi individuální. Netroufnu si proto odhadovat, jak konkrétně je tomu u vás.

 

Obecně se uvádí eliminační poločas u alprazolamum (tj. doba, kdy alprazolam ztratí polovinu své farmakologické aktivity) v řádu jedné až dvou desítek hodin (resp. dostupné informace se pohybují v rozmezí zhruba 10-16, resp. 19 hodin s ohledem na věk, či funkčnost jater). Z toho by tedy mohlo vyplynout doporučení zdržet se při nárazovém užití alespoň jeden či dva dny takových činností, které jsou náročnější na pozornost, koordinaci a rychlé reakce. Mezi takové aktivity patří i řízení motorových vozidel.

 

Při nedostatku spánku, nebo třeba při současném užití alkoholu a alprazolamu, je potřeba být ještě opatrnější. To, že sám na sobě vliv látky necítíte, ještě vůbec neznamená, že nejste pod jejím vlivem. Screeningové (tj. orientační) testy, které by vám policie udělala ráno po požití Neurolu, by mohly být reaktivní. Otázkou je, jak by dopadly konfirmační testy z laboratoře. Záleželo by na spoustě okolností. A podle výsledků by pak následoval i postih. Buď by testy prokázaly, že jste pod vlivem nebyl, případně, že vaše tělo stále alprazolam vylučovalo, ale už jste nebyl pod vlivem (to je ta doba těch 1-2 dnů, ale i déle, v závislosti na dávce a dalších okolnostech), nebo jste pod ním nebyl vůbec (což je ráno po večerním užití nepravděpodobné). ... pak vám může hrozit pokuta (až do 20 000,-), zákaz řízení (až na 1 rok) a ztráta 7 bodů (podrobnosti - kdybyste odmítl podstoupit testy, něco se při řízení pod vlivem stalo apod. zde). 

 

Stačí vám to v tuhle chvíli takhle?

S pozdravem,

Gabriela M.

 

DMS

Zpět