Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

kombinácia liekov

Viki

Dobrý deň, musím poznamenať, že som vďačná za túto poradňu a veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu a promptnú odpoveď.Potrebovala by som však ešte poradiť, do akej miery je vhodná náhrada klonazepamu tofisopamom v kombinácii s trazodónom so zámerom skvalitnenia spánku, je mi známe že tofisopam je benzodiazepínový derivát s inými farmakologickými vlastnosťami,teda v monoterapii nemá sedatívny účinok, ale v kombinácii s trazodonom v dávke 50 mg mi nie je známe ako funguje. Prosím, mohli by ste mi to objasniť?
Ortostatická hypotenzia v tejto dávke 50 mg nie je mojím problémom, avšak trápi ma pravidelné nočné prebúdzanie v 2- 3 hodinových intervaloch. Ak nie je súčasťou začiatočnej fázy liečby a tento stav bude pretrvávať, je správne naďalej užívať trazodón? Skúšala som postupným zvyšovaním aj dávku 100-150 mg za súčasného zníženia klonazepamu, avšak inhibícia ADH bola výrazná, čo ovplyvnilo veľmi negatívne kvalitu spánku a to prehĺbilo stav úzkosti v priebehu nasledujúceho dňa. Podotýkam, že som znížila denný príjem tekutín na 800 ml max .do 16.oo h. Moja doterajšia liečba trvá asi mesiac, antidepresívny a anxiolytický účinok sa prejavujú v dostatočnej miere. Prosím, môžete mi poradiť na akú liečbu sa mám zamerať? Z hľadiska môjho veku 54 a kognitívnych funkcií do budúcnosti je vhnodnejšia monoterapia alebo kombinácia liekov?

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

na úvod musím říct, že s tofisopamem nemám žádné zkušenosti, takže Vám neumím uplně odpovědět. Co jsem se dočetla a co Vy taky víte je, že tofisopam nemá hypnotické účinky ani antikonvulzívne, ale anxiolytické. Osobně nevidím důvod podávat topisopam na noc, pokud nemá hypnotické účinky. Taky nevidím důvod, proč byste měla augmentovat trazodon. Je hodně jiných možností, jak upravit spánek. Přijde mi zvláštní, že trazodon Vám až takhle ovlivňuje sekreci ADH, nesetkávám se s tím v takové míře, takže doufám, že jste byla somaticky vyšetřena, aby se vyloučily i jiné příčiny neadekvátní sekrece ADH. Trazodon zkvalitňuje spánek na rozdíl od benzodiazepinů (které narušují architekturu spánku), nezpůsobuje probouzení každé 2 hodiny, hledala bych příčinu jinde. Spíš když máte nežádoucí účinky typu SIADH, tak bych zkusila trazodon zaměnit. I když zrovna trazodon se pokládá za poměrně bezpečný z hlediska vzniku hyponatremie. Nejrizikovější jsou SSRI a antipsychotika. SIADH způsoben léky je reverzibilní po vysazení. Neužíváte ještě další léky kromě psychiatrických? Spíš než augmentovat nízké dávky jednoho léku jiným lékem v nízkých dávkách, bych doporučovala monoterapii lékem, který Vám bude vyhovovat. Je to výhodné jak z hlediska interakcí, tak se dá zjistit, jestli Vám daný lék opravdu způsobuje dané nežádoucí účinky. Dá se obecně říct, že čím míň léků, tím líp. Možností je víc, například agomelatin (Valdoxan), je taky pokládán za bezpečný, upravuje spánek a působí antidepresivně.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět