Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Frontin - dlouhodobé užívání - doplnění dotazu č. 687972

Michal

Dobrý den Veroniko,

děkuji za obsáhlou odpověď a dovolím si upřesnit svůj dotaz a odpovědět na vaše doplňující otázky.

a) Frontin užívám primárně večer před spaním. Uznávám, že částečně mi pomáhá usnout a řešením by byly jiné nenávykové léky pro usnadnění usínání. Primárně však nemohu usnout z důvodu, že se mi ve večerních hodinám, kdy jsem naprosto v klidovém režimu připraven k usnutí, objevují problémy s pocitem nemožnosti dostatečného nadechnutí/vydechnutí. V jiných časech Frontin použiji přes den zcela výjimečně (velké množství stresu, častokráte po požití kávy – tu raději již piji naprosto sporadicky).

b) Ano, poruchami úzkostí a panickými atakami jsem trpěl. Od té doby, co užívám AD (dříve Seropram, poslední půl rok jsme jej s lékařem nahradili Apo Paroxem), tyto nepříjemné pocity významně ustoupily. Pakliže mám pocit, že se ataka blíží (projevy opět v nedostatečném dýchání, malátnosti, výjimečně i brnění v zátylku), Frontin rovněž použiji a úleva se dostavuje prakticky okamžitě.

c) Frontin samozřejmě chci v dlouhodobém horizontu vysadit. Můj problém je, že jsem jej často vynechával a večerní usnutí podporoval tvrdým alkoholem (cca 0,3 – 0,4 dl za večer). Ráno jsem pak nepříjemné stavy vyrovnával Frontinem. Poslední 2 měsíce zcela abstinuji a potřeba Frontinu ráno není. S mým lékařem jsme dohodnuti, že AD začneme postupně snižovat až v momentě, kdy se nám podaří výrazně eliminovat či ideálně vysadit Frontin.

Děkuji za Vaši případnou odpověď.

S úctou. Michal

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

děkuji za doplnění dotazu. Oceňuji, že víte o své nemoci hodně a taky víte, co Vám nedělá dobře - alkohol, káva - a snažíte se to eliminovat. Co se usínání týče, já osobnně bych šla spíš do antidepresiv typu trazodonu nebo mirtazapinu. Dále Frontin můžete mít jako "pohotovostní lék", když se Vám objeví panická ataka, pocit, že nemůžete dýchat, že se udusíte, tak si ho můžete klidně jednorázově vzít. 

Co se týče antidepresiv, které stabilně užíváte, domluvte se pak s Vaším doktorem, antidepresiva se můžou užívat dlouhodobě, i roky a pokud Vám pomáhají, není důvod je znižovat a vysazovat.

Určitě bych Vám ještě doporučila psychoterapii, aby byl efekt z léčby dlouhodobý.

 

Hezký den,

VP

DMS

Zpět