Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazeni Rivotrilu-emoce

Hope89

Dobry den, pomerne uspesne se mi podarilo vydadit dlouhodobe uzivani Rivotrilu,davky nebyly prilis vysoke vzdy 1krat denne vetsinou 0.25mg ci 0.5mg pred spanim,vyjimecne ale velmi zridka 1mg ve stresu z nasledujiciho dne abych usnul...nyni obcas beru jednou za 3 dny pro pocit (asi psych.zavislost) 0.125mg pred spanim tado davka asi uz ma minimalni vliv necitim po uziti nic.Muj dotaz zni zda uz je nyni bezpecne po pomalem nekolikatimesicnim vysazovani prejit na 0-lovou davku. A hlavne se chci zeptat zda je mozne vnimat pocity jako podrazdenost,jak bych to zformuloval-lehce se vytocim a jsem neprijemny (ne fyzicky) a pote je mi to lito,ale nedokazu svoje afektivni cgovani v t7 chvili potlacit vedome.Mize to byt a mate zkusenosti,ze se jedna o vysazeni Rivotrilu? Preci jen jistym zpusobem uklidnoval a mel vliv na mozk.cinnost.Diky moc za odpoved.Prijemny den.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Aktuálně berete téměř "homeopatické" dávky, můžete uplně klidně vysadit. Tělesně nebudete cítit vůbec nic nepříjemného, žádné abstinenční příznaky, spíš jak sám píšte, psychicky Vám může chybět ta minimální dávka, na kterou jste zvyklý - bude Vám chybět ten zvyk.

U vysazování benzodiazepinů je pravidlo, že příznaky, kvůli kterým Vám byly BZD nasazeny, se po vysadění přechodně znovu objeví, například úzkost, nespavost nebo podrážděnost. Říká se tomu rebound fenomén, je nutné s tím při vysazování počítat, ale odezní to během krátký doby. Když jste vysazoval takhle postupně, tak jsou ty příznaky mírné.

Vaše podrážděnost může souviset s Rivotrilem, nejde to ale říct s jistotou. Dokud jste užíval Rivotril, tak Vás uklidňoval, Vaše emoce nebyly díky Rivotrilu tak intenzivní. Skuste se ale zamyslet, jestli jste byl občas podrážděný i v minulosti, před tím, než jste začal Rivotril užívat, nebo jestli se teď nezměnila Vaše situace, okolí, nebo jste Víc ve stresu, může být hodně příčin, že reagujete jinak, jako kdysi .. Hlavně řešení není opět začít brát Rivotril, ale pokud tá podrážděnost bude trvat nadále a bude Vás obtěžovat, tak Vám s tím může pomoct psycholog.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět