Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam

....

Dobrý den, chci se prosím zeptat, zda je možné diazepam užívat v tabletách možný užívat jiným způsobem než perorálně, čili kouřením, nebo šňupáním, kdesi jsem se dočetl, že to zintenzivnuje učinky, prosím o odpověď. Ptám se opravdu jen teoreticky.

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Odpusťte, jestli Vás zklamu.


Posláním naší poradny a pracovní náplní odpovídajících je především pomoc lidem v úzkých a nouzi, kteří v jakékoli souvislosti s nadužíváním léků trpí, často jde o život.


Snažíme se také pomáhat blízkým, především uživatelů psychofarmak a reagujeme na dotazy studentů i nejširší veřejnosti. Usilujeme o snižování rizik na "obou stranách barikády", které je někdy těžké úplně odlišit, k našim cílům patří i destigmatizace uživatelů, kteří si často z důvodů ostychu a strachu ze ztráty společenské prestiže, nechávají trápení pro sebe.


V neposlední řadě inspirujeme a směrujeme dotazující i závislé ke kontaktu s odbornými službami, případně svépomocnými společenstvími a doprovázíme je k léčbě, pokud jsou tomu nakloněni.


To znamená, že se jak z etických, tak osobních a dalších důvodů, vyhýbáme odpovědím, jak si drogy opatřit, vyrobit, distribuovat, nebo si je nejlépe užít.


Diazepam si rozhodně neaplikujte, nejlépe nijak. Jde o látku s mimořádným závislostním potenciálem, jak fyzickým, tak psychickým.


V souvislosti s abstinenčním syndromem na bezodiazepiny, ke kterým Diazepam patří, umírá ve světě i u nás daleko více lidí, než například na ty nejtvrdší opioidy, jako je heroin, atd..


V případě, že byste si tabletový Diazepam pokoušel aplikovat jinak, než "per os", čili ústně, podstupoval byste řadu úskalí a potíží, počínaje tím, že nebude účinkovat vůbec, až po riziko, že se zabijete.


Stačí takto?


Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe opatrný,
Amrit Sen.

 

DMS

Zpět