Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol závislost

Honza

Dobrý den. Beru Asenntru 100 na panickou poruchu již 3 týden a k tomu Neurol. Neurol beru od 12.8 nepravidelně, ale v průběhu nástupu Asentry ( bylo mi hrozně blbě ) jsem bral asi 0,5-1mg denně. Celkem jsem od 12.8 spotřeboval 1 balení 0,25 a 21 ks tablet 0,5mg. V posledních pár dnech se mi zhoršila úzkost, nic mě nebaví a nic mě nebaví. Neurol mi už moc nepomáhá, ale dávky zatím nezvyšuji. Když ho nevezmu tak trpím abst. příznaky. Mám šílený strach z toho, že jsem již závislý a nemohu ani spát. Neurol bych rád vysadil, ale bojím se epileptického záchvatu, před 10 lety jsem ho měl, když jsem vysazoval alkohol. Od té doby abstinuji. Můžete mi poradit jak z toho ven? Děkuji

Odpověděl: Amrit Sen

Honzo, zdravím Vás,

 

díky za důvěru, je fajn, že píšete. Nezmiňujete, jestli Vám všechny léky předepisuje, nebo předepisoval lékař, který Vás má v péči,  ani okolnosti, jak k další závislosti došlo, byli bychom moudřejší...

 

Benzodiazepiny jsou látky s mimořádným závislostním potenciálem, psychickým i fyzickým a jejich vysazování při závislosti by mělo vždy probíhat pod dohledem, nebo při kontinuálních konzultacích s lékařem. 

 

Vysazení a vysazování je však jedna věc, která však, nemá li závislý opět začít užívat, samo o sobě zdaleka nestačí.

 

Z příběhu jsem pochopil, že jste závislý na alkoholu a léčíte se s psychickou nemocí, opravte mne prosím, jestli se pletu.

 

Popisujete zkušenosti s velmi významnými abstinečními potížemi v minulosti, léčil jste se někdy v minulosti i se závislostí?

 

Podle všeho jste po letech abstinence  "přeskočil" na jiný typ návykových látek, respektive benzodiazepinů, užíváte ještě nějaké další psychotropní látky?

 

Přesmyk ze závislosti na alkohohol k nadužívání benzodiazepinů je velmi snadné a bohužel v našich krajích i ve světě, až příliš časté.

 

Z kontextu odhaduji, že "svému" psychiatrovi" otázky, na které se ptáte nás, nepokládáte, proč?

 

Doporučuji Vám tedy bez otálení o všem otevřeně promluvit s lékařem, ke kterému docházíte a pokud máte důvody, které Vás brzdí, vyhledat odbornou podporu a pomoc jinde.

 

Vaším specialistou by měl být především psychiatr - adiktolog, nebo odborník z adiktologických služeb, ať už adiktologické ambulance, AT poradny, kontaktního centra, nebo obdobné bezplatné služby pro uživatele návykových látek, využít je můžete i anonymně. 

 

Znamená to co nejdříve zavolat a domluvit si termín schůzky, seznámit odborníky s Vaším příběhem a souvisejícími okolnostmi. Získáte pochopení, podporu a pomoc, dozvíte se, jak situaci řešit, jaké konkrétní kroky můžete pro své uzdravení podniknout, jakým chybám se vyhnout a mnoho dalšího.

 

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty obratem pošleme. Jak je můžete podle oblasti a typu zařízení vyhledat sám, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

Užitečné odkazy:

http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka.html
http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html
http://www.drogovaporadna.cz/alkohol.html
http://www.drogovaporadna.cz/drogy-a-nemoci/psychicka-onemocneni-a-drogy.html

 

Stačí zatím takto?

 

Přeji Vám vše dobré, kdykoli napište,

jsme tu pro Vás, Amrit Sen.

DMS

Zpět