Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Dlouhodobá závislost a kombinace s alkoholem

Marusia

Dobrý den,
Můj muž již 10 let pravidelně užívá lék na spaní zolpidem. Samozřejmě mu již 1 tableta na spaní nepomáhá v tom případě nastávají 2 možnosti. 1. Vezme si 4-6 a opije se, nebo si jich da 9-11 a odpadne sám. Tím, že alkohol užívá každý den, často zažívám jeho změny chování, scény, kdy padá, neví co říká, extrémně jí, rozbíjí věci nebo chodí ven. Řešit to ale nechce a o snížení dávky nechce slyšet - chce totiž ten stejný pocit po užití, jako když s nimi začínal.

Další problém je, že tyto léky bere dlouhodobě i jeho otec. Ten je ale míchá s neurolem, Rivotrilem, lexaurinem, atd.,atd. Je vůbec nějaká šance, že přestanou ? Jak donutit manžela, ať se obrátí na odborníka? A kde takového odborníka najít? Děkuji za pomoc.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Marusio,

 

děkujeme za otevřenost a dotaz. Dle popisu situace má Váš muž značné problémy se závislostí. Bohužel léčba může začít až v tu chvíli, kdy on bude alespoň trochu motivován ke změně. Většinou je léčba dobrovolná, když odmyslím extrémní případy, kdy je člověk hospitalizován nedobrovolně. 


Z reakcí Vašeho muže to však vypadá, že o žádné léčbě nepřemýšlí. Své užívání léků zřejmě má naučené z rodiny jako normu, což moc nenapomáhá ke změně. Sám od sebe nemá důvod přestat, přestože už nikdy nezažije stejný pocit jako na začátku užívání medikace. 

 

Přestat s užíváním může nastat ve chvíli, kdy ho něco stopne. Může to být zhoršení zdravotního stavu až ohrožení na životě nebo to také může být tlak z blízkého okolí- rodina, práce atd. 

 

V tuto chvíli jste asi Vy, která potřebuje veškerou možnou podporu a pomoc. Dokážu si představit Vaše znepokojení a potřebu celou situaci nějak řešit. když jste vystavena jeho nepředvídatelnému chování. Důležité je si říci, co pro Vás je ještě přijatelné a co už ne. Využijte odbornou pomoc v zařízeních pro osoby blízké uživatelům návykových látek. Zde si můžete srovnat své myšlenky, mluvit o všem otevřeně a získat informace o možnostech pro sebe i manžela. Na konzultaci můžete přijít sama, ale dá se domluvit i společná návštěva s manželem, pokud projeví zájem. Přizná-li si problém, všude mu rádi pomohou. Ohledně anonymity je to trochu problematické, protože většinou jsou léčby hrazené přes zdravotní pojištění. Pokud chce zůstat v anonymitě, pak se nabízejí soukromá zařízení, kde si hradí veškerou péči v plné výši sám. Bohužel moc ve Vašem kraji o těchto zařízeních nemám přehled. Můžete nejdříve využít bezplatné poradenství v níže uvedeném odkazu, kde je možnost přijít i anonymně, a tam Vám mohou dát i odkazy na potřebnou pomoc. Je však potřeba si domluvit termín Vaší návštěvy předem. 

 

Most k naději, z. s.

Kontaktní centrum

P. Jilemnického 1929, Most, 434 01

Tel.: 476102288, 602219372

PhDr. Dagmar Jandová
www: http://www.mostknadeji.eu/ustecky-kraj/k-centrum-most/

 

Snad je má odpověď postačující, případně se ozvěte znovu a ráda doplním, co byste potřebovala za informace. 

 

Držím palce a využijte podpory pro sebe.

HS

 

 

 

DMS

Zpět