Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislost Zolpinox

Thomas

Dobrý den,
již několik let beru prášky na spaní zolpinox. Samozřejmě jsem si udělal na prášky toleranci a po několika letech mám denně i 10tbl v průběhu dne. Silou vůle to dokázu omezit na 5-7. Chtěl bych se zeptat na metodu, jak se této závislosti zbavit, nebo je lepší zvolit léčebnu? Děkuji.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Thomasi,

 

díky za dotaz. Myslím, že byste si měl nejdříve nechat pomoci od odborníků, pokud se Vám nedaří samostatně snižovat a vedle toho předejít nepříjemných zdravotním problémům. Nepsal jste, zda využíváte péči psychiatra, který by Vám léky psal. Pokud ano, obracela bych se na něho. Buď bude schopen Vám pomoci on nebo Vám doporučí příslušné odborné zařízení. 

 

Vedle změny medikace za bezpečnější, je efektivní i psychoterapeutické poradenství, které může obsahovat i nácviky technik k uvolnění, zvládání stresu apod. Vy sám můžete pro sebe udělat, že bude dodržovat určitý režim zdravého životního stylu, kdy budete přiměřeně aktivní, věnovat se zálibám, budete mít dostatečný přísun vitamínů (magnézium, kalcium, zinek) a tekutin. Zní to triviálně, ale je to základ, který ne každý vnímá za důležitý. 

 

Pokud byste potřeboval zaslat kontakt na vhodné služby, stačí když napíšete větší město, které máte v dosahu a kontakty Vám vyhledáme.

 

Přeji dostatek sil a vydržet v odhodlání.

HS

DMS

Zpět