Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazení neurolu

Mirka

Dobrý den,Již 4 roky užívàm neurol 0,25mg 1xdenně.Příležitostně 2xdenně.S psychiatrem jsem se domlouvala o jeho vysazení.Jenom neřekl jak.Chci se prosím zeptat jak vysazovat?Chtěla bych po čtvrtkách jenom nevím jak dlouho.Jestli třeba 10 dní ubrat čtvrtku,pak dalších 10 dní další čtvrtku a tak dàle až do úplného vysazení .Nebo ještě pomaleji.Prosím o radu jak vysazovat a jak se projevují příznaky z vysazení.Děkuji za odpověď.S přáním hezkého dne Mirka.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Mirko, 

 

pokud jste se domlouvala s psychiatrem na vysazení, měl by o tom vědět a ve spolupráci s ním dodržovat plán vysazování. Vypadá to, že je tomu nakloněn, tak se na něj opět obraťte. Takto na dálku nechceme nic doporučovat, protože neznáme Váš zdravotní stav. Určitě je však dobré vysazovat pomalu, i protože pak nebudete mít tendence se vracet k medikaci, pokud byste vysazování zvládala hůře. Co se týká příznaků z vysazení je to individuální, ale většinou se může jednat o problémy se spaním, nervozita, třes, podrážděnost, křečemi v břiše a ve svalech. Může se objevit i tzv.rebound syndrom, což je přechodný stav, kdy se u mohou ve větší míře navracet příznaky, pro které byla nasazena medikace. 

Lékař může vedle vysazování Neurolu nasadit nenávykové léky, které by Vám to pomohli zvládnout lépe. Také je fajn, si o tom mít s kým promluvit a nebýt na to sama. Můžeme Vám dát případně i kontakty na potřebná zařízení, kam se můžete obracet. Jen napište okres bydliště.

 

Přeji, ať vydržíte v rozhodnutí ke změně.

HS

DMS

Zpět