Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril - vysazení

Kimi

Dobrý den, potřebuji se poradit při vysazování Rivotrilu, který jsem užívala cca 5 let dle potřeby, pak již v podstatě pravidelně-každý večer 1/4-max 1/2 tablety. Rozhodla jsem se užívání Rivotrilu ukončit, jelikož mě začalo trápit, že benzodiazepiny užívám už tak dlouho.. A cítila jsem,že potřebuji antidepresiva. Po konzultaci s praktickou lékařkou mi nasadila Asentru, kterou zatím užívám 2 měsíce, dala mi také Atarax místo Rivotrilu. V prvním měsíci užívání Asentry jsem si ještě dávala Rivotril- 1/4 po 3 dnech, pak jsem si už zkusila dávat Atarax- 1/2 tablety po 2-3 dnech. Cítím po něm větší ospalost. Mám ještě občas užít Rivotril? Nebo už bude v pořádku jeho úplné vysazení? Užívám ještě ráno Omeprazol kvůli refluxu. Moc Vám děkuji.

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Kimi,

 

děkujeme za Váš dotaz. Je skvělé, že jste se rozhodla pro vysazení benzodiazepinů a řešíte to společně s lékařem. Máte za sebou velký kus cesty. Postup vysazování závisí vždy na klinickém obrazu pacienta a na zvoleném postupu. Může se snižovat pod dohledem s rychlým vysazením celkem vysoké části dávky a pak postupně vysazovat zbytek. V ambulantním prostředí se většinou volí vysazení velmi pozvolné a postupné. Někdy se může nahradit benzodiazepin jiným léčivem (tak jako u Vás) či jiným benzodiazepinem a to postupně vysazovat. Bylo by vhodné, abyste svůj stav konzultovala s lékařem a dle toho se poradila, zda ještě občas Rivotril užít. 

 

Je také vhodné, abyste při vysazovaní měla dostatek odpočinku, přiměřených pohybových aktivit, dostatek tekutin a zdravé stravy. Můžete přidat nějaké relaxační techniky či naopak nějaká jemná cvičení na zvýšení energie.

 

Stačí takto? Držím palce, ať se vysazení podaří!

 

S pozdravem,

Nikol Spůrová

 

 

 

DMS

Zpět