Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazovani rivotrilu

Porty

Chtěla bych požádat o názor - já beru denně rivotril od března 2023. Beru je především na své neurologické potíže (funkci neurologicka porucha a s tím spojená úzkost). Dávky se velmi liši. Některé dny jsem si brala půlku 0.5gm tablety, v jednom hodně náročném se období i 2x0.5mv denně a pak spíš jen 0.25mg denně a při větších potížích extra jednu celou tabletu 0.5mg,cca jednou týdně. Teď se mne podařilo tu základní (již nefunkční) dávku snížíme na čtvrtku te 0.5mg tablety, kterou beru třeba pět dní (bez příznaků z vysazeni) a pak při potížích si vezmu zase jednorázove celou 0.5mg tabletu. Beru tedy rivotril v kuse devět měsícu. Nicméně některé dny po sobě jen těch 0.125mg.
Je to uz problematické? A mám nějak specificky postupovat při úplném vysazeni? A je možné brát rivotril bezpečné třeba jen jednou týdně při potížích po delší dobu? Děkuji.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Porty,

 

děkujeme za dotaz a ráda bych Vás ocenila za snahu řešit své užívání bendzodiazepinů. Je obtížné hodnotit, jak užívání Rivotrilu je pro Vás problematické. Daří se Vám snižovat a brát minimální dávku. 

Návyk jste si zřejmě za tu dobu užívání vytvořila, ale z adiktologického pohledu není nereálné vysadit takto nízkou dávku. Je však vhodné o tom promluvit s Vaším ošetřujícím lékařem, protože nevím nic bližšího o Vašem neurologickém problému. V některých případech je opravdu potřeba brát tyto léky k zvládnutí akutnějších stavů u psychických onemocnění nebo neurologických obtíží. Rivotril lze nahradit nenávykovou vhodnější medikací, ale opravdu to musí být vždy konzultováno s ošetřujícím lékařem, který zná Vaší anamnézu a může tak zohlednit vhodnou medikaci. Vedle toho na úzkostné stavy je efektivní podpůrná terapie ke zvládání úzkostí. Využívají se i různé techniky, jak zvládnout některé zátěžové situace. Sama pak můžete k tomu přidat i např. jógu, která pomáhá ke zklidnění, odstupu, práci s dechem, ale i jiné pohybové aktivity při kterých se můžete uvolnit. Také pravidelnost režimu, správná strava, odpočinek, vytvoření si podpůrné sítě blízkých lidí a kamarádů zvyšuje odolnost na stres a podobné situace.  

Pokud byste potřebovala doplnit nějaké informace, budeme rádi, že se ozvete.

 

Přeji, ať se Vám daří co nejlépe. 

HS

DMS

Zpět