Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

závislosť BZD, hypnotiká

john

dobrý deň , užívam mimo antidepresív (brintellix, Trittico) Xanax SR 1mg dva krát denne a zolpidem , ktorý ale užívam denne v dávkach 40-60mg (3 niekedy 4 -5 , ojedinele aj 6 tbl.) podľa toho ako mi zaúčinkuje , niekedy zaberú 3 tbl , inokedy nezaberie ani 6 tbl .... vybudoval som si postupne závislosť , chcem s tým niečo robiť , preto mám plánovanú hospitalizáciu hneď po novom roku... hospitalizácia ale trvá maximálne 21 dní , je to klasická hospitalizácia na psychiatrickom oddelení , nie liečebňa ... dlhodobejšie liečenie by som nezvládol (myslím) a i tak , odkladám už minimálne rok hospitalizáciu ... bojím sa... ako by to podľa Vás mohlo v nemocnici vyzerať ? myslím aký je postup na zníženie dávok , prípadne úpravu a nastavenie liečby ? problém je , že keď mi lieky nezaberú , idem si kúpiť alkohol a vypijem na lieky aj 9 veľkých pív ... a ďalšie dni je to hrozné , tie stavy ... ja by som chcel aby mi pomohli zbaviť sa závislosti na hypnotikách a alkohole ale mám pocit že bez benzodiazepínov to nepôjde....bol tam už v minulosti pokus vysadiť ale nešlo to ...mám pocit , že benzo sú pre moje telo šetrnejšie ... pretože po každých iných liekoch nenávykových mi bolo zle,napr. atarax , Chlorprothixen a podobné lieky..ale takto ako som neviem už fungovať , mám problém v sociálnej inerakcii s nájdením a udržaním si práce atď ... ďakujem za odpoveď ...

Odpověděl: Hana Skořepová

 

Dobrý den Johne,

předem se omlouvám za zpoždění s odpovědí. Ráda bych Vás podpořila v rozhodnutí zkusit vysnižovat medikaci v rámci hospitalizace v nemocnici. Dle popisu, jak to probíhalo v minulosti, by mohl být výsledek efektivnější. Během hospitalizace budete mít odbornou pomoc, nebudete na to sám a můžete si říct o podporu. Nevím přesný průběh změny medikace v rámci pobytu, to je na dohodě s lékařem a po zjištěných všech potřebných anamnestických údajů.  Určitě by bylo vhodné si po hospitalizaci zajistit ještě intenzivnější ambulantní léčbu, fungují například denní stacionáře, kam člověk dochází přes den do skupinového programu a navečer se vrací domů. Mělo by Vám to pomoci zvládnout nadále situaci, aniž byste se musel opít nebo vzít si léky. Mít pevný režim dne s aktivitami, kde můžete sdílet své pocity, obtíže a zkoušet hledat jiné varianty zvládání, upevnění si zdravějších životních návyků atd. Pokud byste chtěl dát kontakt na takové zařízení dejte nám vědět místo okresu bydliště a pokusíme se Vám dát odkaz. Věřte, že v této situaci se nenacházíte sám a možnost sdílet s jinými, pomáhá s tlakem na sebe sama - reakce na Vaši skrytou poznámku. Rozumím tomu, že je to obtížná situace a v současné době nevidíte moc optimistické východisko. Pravděpodobně to nebude jednoduchá cesta, ale každý krok dopředu se počítá. Nesmíte se dívat na cíl, ale na jednotlivé úseky a třeba i maličkosti, které se zadařily. Určitě bych nepodceňovala psychoterapii, která vedle úpravy medikace je důležitá a naopak pro Vás může být mostem ke komunikaci s druhými. Zkuste si dát šanci.

Přeji, aby Vám vydrželo rozhodnutí k nástupu do nemocnice a posílilo Vaše odhodlání k bezpečnému řešení situace. Hezký adventní čas.

HS

 

DMS

Zpět