Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

kombinace alkohol a antidepresiva

jva

Dobrý den, pokud někdo pravidelně (několikrát týdně) kombinuje antidepresiva a alkohol, je možné to při nějakém lékařském vyšetření zjistit? A jak dloho po posledním požití? A umí to zjistit třeba i policie, nějakým testem při silniční kontrole? děkuji Jindřich

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Jvo,

 

děkujeme za dotaz. Co se týká detekovatelnosti alkoholu je možnost kromě dechové zkoušky, provést test na etyglukuronid v moči, který je detekovatelný den až týden - dle množství požitého etanolu a délky pití. Užívání antidepresiv se běžně netestuje, jelikož jsou jako léčebný prvek, ale dají se též detekovat z moče nebo z krve. Na běžně dostupných orientačních testech z lékárny nejsou antidepresiva zastoupeny, ale při toxikologických rozborech v laboratoři jsou již jednotlivé látky přesně určovány. 

Užívání antidepresiv s alkoholem ovlivňují negativně psychické zdraví člověka. Antidepresiva mají náladu stabilizovat, případně vyrovnat apod. Při souběžném užívání alkoholu nemohou antidepresiva dobře fungovat a navíc psychika člověka musí bojovat s důsledky plynoucími z konzumace alkoholu. Alkohol sám o sobě může psychiku destabilizovat, proto se u lidí s depresí jeho konzumace nedoporučuje.

K důsledkům v oblasti fyzického zdraví lze říct, že negativa plynoucí z užívání jednotlivých látek opět potencujete - zvýšená zátež jater apod. Nejenom, že kombinací s alkoholem riskuje daný člověk zdraví fyzické, ale také to, že jednotlivá léčiva se budou míjet svým účinkem.

K doplnění Vašich informací ve skryté poznámce. Bylo by vhodnější, aby daná situace byla řešena s psychiatrem, který léky předepisuje. Doporučila bych s daným člověkem o svých obavách promluvit, projevit zájem a dát nabídku na zprostředkování pomoci. 

Pokud byste se chtěl pobavit konkrétněji o celé záležitosti, vzhledem k limitům inernetové poradny, bych Vám doporučila  osobní konzultaci v zařízení pro blízké uživatelů návykových látek.  Na první konzultaci je dobré se telefonicky objednat na termín Vaší návštěvy. Většinou se jedná o bezplatnou konzultaci.  

Zde můžete více probrat možnosti, jaké kroky lze dělat dále. Případně i jak podpořit motivaci známého k pozitivním změnám a kontaktu s odborníky, protože bez jeho touhy po změně moc šancí nemáte. 

 

Pokud jste z Prahy, nebo okolí, můžete kontaktovat pracovníky naší specializované, bezplatné Poradny pro rodiče a domluvit se na dalším:

 

Poradna pro rodiče SANANIM

Žitná 1574/51

110 00 Praha 1

Mobil: +420 739 268 527

http://www.sananim.cz/o-nas-1/poradna-pro-rodice-ppr.html Otev��t odkaz v novďż˝m oknďż˝

 

Jinak si můžete, podle oblasti a typu zařízení, vyhledat sami, na stránkách naší poradny, v  rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html. nebo napište odkud jste a my Vám pošleme odkaz. 

 

Přeji poklidný adventní čas 

HS

 

DMS

Zpět