Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Úzkosti a deprese, Rivotril

Tom

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou:

je mi 30 let a dlouhodobě se léčím s depresemi/úzkostmi, teď mám složité období, stres v práci, narození potomka, atd. jelikož jsem v poslední době prodělal několikrát panickou ataku, sáhl jsem po Rivotrilu, který mi byl předepsán v případě potíží. Jelikož jsem silnější postavy zabírá mi dávka až 1mg, ale nyní už jí potřebuji 2x denně, je to cca 3 týdny co takto užívám a cítím potřebu zase navýšit dávku. Na kontrolu k psychiatrovi jdu až 30.1., nyní má dovolenou a i tak když už se k němu dovolám je problém posunout termín na dříve, jelikož je jeho ordinace přehlcená. Můj praktický lékař má teď také dovolenou.
Dříve jsem užíval Argofan 150mg (1-0-0) Plexxo 100mg (1-0-1), Mirzatem 30mg (0-0-1), poté se mi přitížilo a tak mi doktor nasadil nově Brintellix 15mg (1-0-0), Lyricu (1-1-2), Argofan snížil na 75mg (1-0-0), Mirzaten 15mg (0-0-1), Plexxo zůstalo stejně. Nyní nově uřívám přes měsíc a je mí spíše hůře než aby se můj stav zlepšil, proto jsem sáhl po Rivotrilu.
Je to strašný, beru toho tolik a můj psychický stav se zhoršuje. Ještě k tomu si pěstuju závislost na Rivotrilu, což je cesta do pekel.
Nevím co mám dělat, místo toho abych měl radost z potomka a normálně fungoval, tak se snažím přežít každý další den...
Děkuji, Tom.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Tome,

 

děkujeme za dotaz. Přestože narození dítěte je jedna z nejkrásnější věcí, tak pocit zodpovědnosti může být velkým tlakem. Rozumím, že se snažíte fungovat i za pomoci léků. Rivotril je však velmi zrádný svým okamžitým efektem účinnosti a sám si uvědomujete, že se vystavujete riziku závislosti. Ohledně medikace bych Vás odkazovala opravdu na Vašeho psychiatra, který zná celou zdravotní anamnézu a dosavadní léčbu. Navíc potřebuje mít přehled o Vámi užívaných lécích. Vedle toho se nezmiňujete o využívání i psychologické pomoci, která je velmi efektivní vedle medikamentózní léčby. V rámci poradenství budete mít prostor mluvit o svých obtížích, prožívání, ale také hledat možné způsoby zvládání zátěžových situací. Ohledně nadužívání návykové medikace se můžete obracet na adiktologickou pomoc. V některých případech ke stabilizaci stavu může přispět i hospitalizace na psychoterapeutickém oddělení. Zkuste zvážit všechny možnosti, promluvte si o tom i s ošetřujícím lékařem, který by Vám případně mohl dát doporučení k léčbě do konkrétních zařízení. Jinak zde přikládám odkaz organizaci Advaita z.ú., které poskytuje pomoc lidem experimentujícím či závislým. Zde by Vám případně poskytli i další kontakty na zařízení v rámci Vašeho bydliště. 

 

Advaita, z. ú.

Ambulantní program

Rumunská 14/6, Liberec, 460 01

Tel.: 603 829 730

 

Cílovou skupinou jsou osoby, které s návykovými látkami experimentují, osoby na návykových látkách závislé, hazardní hráči, osoby s jinými projevy závislostního chování, a příbuzní a blízcí těchto osob. 


www: https://advaitaliberec.cz/centrum-ambulantnich-sluzeb/

 

První pomoc, kterou můžete mít v mobilním telefonu je i aplikace https://nepanikar.eu/ 

 

Přeji, abyste našel pro sebe bezpečné řešení svých obtíží a daří se Vám v dalším roce lépe.

HS

 

DMS

Zpět