Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Jak dlouho trvají abstinenční příznaky

Lucy

Dobrý den, brala jsem Lexaurin předepsaný lékařkou několik let 1 až 3 tablety denně. Letos v dubnu jsem vysazovala kratom a dostala předepsaný diazepam 10 mg 3x denně. V létě jsem ho měla vysadit, ale dostala jsem silné deprese. Na podzim Jsem ho vysadila na druhý pokus, poslední dávku na Štědrý den. Kromě toho beru asi dva roky Zolpidem na spaní, bez něj mám velké problémy spát a tím se zhoršuje mojí psychický stav. (Léčím se se špatně zvládatelnými psychickými problémy.) Od začátku snižování dávky diazepamu je mi velice psychicky zle, mám úzkosti a deprese. Ze začátku to byly spíš úzkosti, Teď jsou to 90% času deprese. Spíš se to podle mého odhadu ale horší, než lepší. Jak dlouho asi ještě můžu čekat, že to bude trvat? A je naprosto nezbytné k tomu, aby abstinenční příznaky přešly, vysadit i Zolpidem?

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Lucy,


ráda bych ocenila, že jste se rozhodla pro vysazení Diazepamu a ráda byste řešila i vysazení Zolpidemu.

obou léků při delším užívání může po jejich náhlém vysazení vzniknout abstinenční syndrom, který se projevuje nespavostí, úzkostmi, zmateností, křečemi. Rizikem je tak i návrat k užívání medikace. Proto bych byla s vysazením Zolpidemu opatrná a vysazovala pomalu.

Bohužel, jak sama tušíte, vytvořila jste si návyk na oba léky a potrvá delší dobu, než se organismus srovná s jejich absencí v těle. Odvykací stavy mohou trvat i několik týdnů. Obávám se, že Vám nedáme jasný postup s vysazením vzhledem k limitům internetového poradenství i v souvislosti s tím, co píšete ve skryté poznámce. Bylo by ode mě nezodpovědné Vám takto na dálku doporučovat vysazovací schéma bez znalosti Vašeho stavu a průběžného monitoringu situace. Vedle toho je dobré mít podporu napřímo, abyste nebyla na své pocity, prožitky sama. Obraťte se přímo na Vaší psychiatričku, abyste se domluvily na postupu vysazení a případnému nasazení nenávykové medikace. I tak to bude a je dle Vašeho popisu nepříjemná situace, tak svěřte svou důvěru lékařce, s kterou budete spolupracovat i nadále. 

Buďte trpělivá a opatrná.

 

S pozdravem

HS

 

 

 

 

DMS

Zpět