Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Odvykací příznaky po Diazepamu a Zolpidem

Lucy

Dobrý den, brala jsem na předpis psychiatričky během těžkého životního období Diazepam 3x denně 10 mg několik měsíců. Předtím Lexaurin na úzkosti 1/4 až 3 tablety denně několik let, ale ne kontinuálně. Teď jsem pod dohledem psychiatričky vysadila Diazepam postupným snižováním po dobu dvou měsíců, od začátku snižování dávky je mi nesnesitelně, mám silné deprese a úzkosti. Teď jsem asi dva týdny bez každodenního braní Diazepamu, ale brala jsem ho zhruba 1x za 10 dní nárazově na příliš nesnesitelné stavy.

I před braním benzodiazepinů jsem měla velké psychické problémy léta, zhoršily se vyhořením v roce 2017 - proto jsem je dostala, protože klasická psychofarmaka nepomáhaly psychiku dostat pod kontrolu.

Zároveň beru Zolpidem na noc a během toho náročného období, kdy jsem brala Diazepam, jsem ho začala brát více, než jsme měla předepsaného (od bývalého přítele). Teď se mi nedaří dávku snížit - místo původní 1 tablety beru 3 až 5 tablet rozdělených do několika dávek večer a v průběhu noci. Když si vezmu menší dávku, spím divoce a hrozně nepříjemně. Zolpidem je pro mě jediná úleva, co teď během tohoto šíleně těžkého období mám, protože vím, že večer můžu usnout - dřív jsem měla velké problémy a usínala i několik hodin. Jsem si vědoma, že mám velkou psychickou závislost. Dozvěděla jsem se ale, že braní Zolpidemu může prodlužovat ten nesnesitelný stav po vysazení Diazepamu. Měla bych ho proto vysadit, ale bojím se - pokud nebudu spát, hrozí, že se zhroutím úplně. Je nezbytně nutné Zolpidem teď vysadit, pokud chci, aby abstinenční příznaky z vysazení Diazepamu přešly? Nebo je brát ho ještě nějakou dobu menší zlo?

Pokud je Zolpidem nutné vysadit, poradíte prosím jak? Mám ho postupně snižovat, a pokud ano, o jakou dávku za jak dlouho? Děkuji mockrát.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Lucy, 

 

děkujeme za dotaz, na který jsem Vám v nedávné době odpovídala. Doplním tedy tu část, kdy se ptáte na ovlivnění stavu užívání Zolpidemu. Máte pravdu užívání Zolpidemu může odvykací stav po Diazepamu prodlužovat. Vzhledem k tomu, že je to lék na který taktéž vzniká závislost, tak se odvykací stav bude dostavovat a bude mít neblahý vliv na Vaší psychiku i fyzickou stránku. Píšete, že byste ráda vysadila, ale zároveň od Vás zaznívá, že je to obtížné. Právě proto bych Vám doporučila nebýt na to sama, vyhledat přímou odbornou pomoc, abyste mohla své vysazování a stím související obtíže ihned konzultovat. Takto na dálku jsou rady obecné a tedy nepřihlížející k individuálním aspektům osoby užívající medikaci. Neznám, jak jste na tom zdravotně, jakou další medikaci užíváte apod. Proto by bylo nezodpovědné Vám dát plán vysnižování. V tomto je dobré přinejmenším se obrátit na svou psychiatričku, s kterou jste absolvovala proces vysazování Diazepamu. 

 

Přeji Vám, ať najdete správný způsob vysazení a s důvěrou se obrátíte na potřebnou pomoc. 

HS

DMS

Zpět